Bölüm Hakkında

Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) onayıyla 2010 yılında kurulan ve 2014 yılında eğitime başlayan Uçak ve Uzay Mühendisliği Bölümü, YÖK’ün 2020 yılında aldığı kararla Havacılık ve Uzay Mühendisliği adı altında; genç, dinamik ve alanında uzman öğretim üyesi kadrosuyla eğitim vermeye devam etmektedir. (Bölüm tanıtım sunumuna ve videolarına bağlantılardan ulaşılabilirsiniz.)

Havacılık ve Uzay teknolojileri, dünyada hızla gelişmekte ve farklı alt dallarında çalışma yapılması için mühendislere ihtiyaç duymaktadır. Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü uçak, uydu, roket, İHA, helikopter gibi hava ve uzay araçlarında yapı ve malzeme, aerodinamik, aviyonik, itki sistemleri, hava ve uzay aracı tasarımı, sistem performansı, dinamik ve kontrol, sistem mühendisliği ve benzer alanlara ilgi duyan öğrencilere kariyer imkânı sunmaktadır. Bölümün hedefi, askeri ve sivil kullanıma yönelik hava ve uzay araçlarının tasarımı, geliştirilmesi, analizi, test edilmesi ve üretimidir.

Bölümdeki lisans programı, Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) gerekliliklerini laboratuvar ve uygulama dersleriyle birlikte toplam 240 kredi ile tamamen karşılamaktadır ve derslerin en az %30’u İngilizce’dir. (Bölüm müfredatı ve bilgi paketlerine , eğitim ve araştırma laboratuvarlarına (Havacılık ve Uzay Mühendisliği Eğitim Laboratuvarları, Düşük Hız ve Sesüstü Rüzgâr Tünelleri, Bilgisayar Laboratuvarları, Temel Bilim Laboratuvarları bağlantılardan ulaşılabilir.) Dört senelik lisans eğitimine başlamadan önce 1 sene zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı uygulanmaktadır (yeterlilik şartlarını yerine getiren öğrenciler, hazırlık sınıfından muaf tutulmaktadır). Lisans seviyesinin ilk bir buçuk yılı zorunlu bilim ve mühendislik derslerini kapsarken, temel havacılık ve uzay mühendisliği ve seçmeli dersler son iki buçuk yılda verilmektedir. Ayrıca iki adet, devlet kurumlarında veya özel sektörde yapılabilen ve 20 iş günü süren yaz stajı bulunmaktadır.

Öğrencilerimiz lisans eğitimleri boyunca kendi programımıza devam ederken ek olarak farklı bir programdan da eğitim alarak kendini geliştirmek isterlerse çift anadal  ve yandal olanaklarından faydalanabilirler. Öğrencilerimiz, ayrıca ERASMUS, Mevlana gibi öğrenci değişim programlarından faydalanabilmektedir. Dileyen öğrencilerimiz, mesleki veya sosyal kulüplere ayrıca teknik geziler ve sektör temsilcileriyle yapılan etkinliklere katılabilmektedir.

Öğrencilerimiz, talep etmeleri halinde eğitimlerinin son dönemini İşletmede Mesleki Eğitim Programı kapsamında Türkiye’nin öncü savunma sanayi ve havacılık firmalarında geçirebilmekte ve henüz mezun olmadan mesleki uygulamaları deneyimleyebilmektedir. Öğrenciler, program kapsamında çalışmak istedikleri ve uygun bulunan kuruluşlarda programdan faydalanabileceği gibi genel not ortalaması yönüyle başarılı olan öğrencilerimiz, uygulama kapsamında imzalanan protokollerden de faydalanabilmektedir.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü, mesleğin ilgi alanlarına temel oluşturan matematik ve fiziğin yoğun olduğu bir ders müfredatı sunar. Programın temel amacı öğrencilerine araştırma ve deney yöntemlerinde ve veri toplamada yeterlilik, ileri derecede analitik ve mantıksal düşünme kabiliyeti, yüksek seviyede matematiksel ve fiziksel bilgi, mekanik ve mühendislik bilgilerini de kapsayan disiplinler arası kabiliyetler, karşılaşılan karmaşık teknik zorlukları tespit edebilme ve üstesinden gelebilme gibi teknik ve bilimsel yetiler kazandırarak ülkemizin ve dünyanın ihtiyaçlarına yönelik hizmetlerde bulunacak mühendisler yetiştirmektir. Bölümümüzün bir diğer amacı, ulusal ve uluslararası alanda çalıştıkları konularda aranan, teknolojiye hâkim, kendini devamlı geliştiren, sosyal ve etik değerleri üst düzeyde, girişimcilik ve liderlik özellikleri sergileyen mühendisler yetiştirmektir. Bölümümüzün başka bir amacı ise, uzmanlık alanıyla ilgili temel araştırmalar yanında uygulamalı araştırmaları da ulusal ve uluslararası seviyede planlayıp yönetebilecek mühendisler yetiştirmektir. Bu kritik beceriler, ulusal ve uluslararası uçak-uzay kurumlarında ve akademide kalifiye iş bulabilmede ciddi bir öneme sahiptir.

Bölümümüz, öğrencilerimizin aldığı teorik bilgilerin daha iyi anlaşılabilmesi ve uygulamaya geçmesi açısından öğrencilerin aktif olarak araştırma ve uygulama faaliyetleri içerisinde olmalarına önem vermektedir. Öğrencilerimiz, üniversitemiz akademisyenlerinin yürütücüsü olduğu ulusal ve uluslararası araştırma projelerinde (Yürütülen/tamamlanan projelerimiz) bursiyer olarak ve bir akademik danışman eşliğinde lisans seviyesi projelerde (Yürütülen/tamamlanan projelerimiz) yürütücü olarak veya diğer ulusal/uluslararası araştırma projelerinde yer alabilmekte, bu sayede farklı disiplinlerdeki güncel konularda araştırma ve uygulama yapabilmektedirler. Öğrencilerimiz ayrıca, bireysel veya takım olarak fikir, tasarım ve ürünleriyle ulusal ve uluslararası yarışmalara katılabilmektedir. (Öğrencilerimizin yarışma ve projelerde elde ettiği ödüller).

Mezunlarımız; Türk Hava Yolları A.O., Türk Hava Kuvvetleri Hava İkmal Bakım Merkezleri ve özel havayolu işletmelerinin bakım onarım birimlerinde; TUSAŞ, BAYKAR, TEI, ASELSAN ROKETSAN, HAVELSAN, Delta V, STM gibi savunma, hava, uzay araçlarının ve bu araçların sistemlerinin tasarım ve üretimini yapan firmalarda ve havacılık alanında faaliyet gösteren diğer işletmelerde; TÜBİTAK-MAM, SAGE vb. araştırma merkezleri, bakanlığa bağlı kuruluşlar (TUA, MSB, MGM, DSİ vb.), ayrıca otomotiv şirketlerinde, elektrik-elektronik ve robotik şirketlerinde mühendis veya yönetici pozisyonunda görev alabilirler. Mezunlar İngilizce diline profesyonel anlamda hâkim olacakları için yurtdışında da havacılık ve uzay teknolojisi firmalarında (Boeing, Airbus, General Electric, Rolls-Royce, Space-X, Blue Origin, Sierra Nevada vb.), uzay ajanslarında (ESA, NASA, DLR, JAXA vb.) çalışabilirler. Ayrıca mezunlarımız, ülkemizde veya yurtdışında akademik personel olarak kariyer imkanı bulabilirler.

Öğrenci Destek Hattı